Stip -it

sint

De Sint-Paulusschool omarmt de bijzondere media-aandacht voor de Vlaamse STIP-IT campagne: een campagne tegen pesten. Want pesten blijft een zorg die iedereen raakt, en die net voortdurende aandacht vraagt. In plaats van de focus te leggen op de strijd ‘tegen’ pesten, kiest de school echter bewust voor een positieve benadering: een campagne vóór verbinding. Het herkenbare symbool van de Vlaamse campagne, de vier bekende stippen, wordt behouden maar krijgt een extra invulling.

“Ons doel is een leefomgeving creëren waar iedereen – leerlingen, leerkrachten, ouders en medewerkers – zich gewaardeerd en verbonden voelt,” aldus algemeen directeur Hilde Van Der Donckt.

VEER-kracht als kern van de campagne

Elke stip krijgt een nieuwe betekenis en vormt samen de letters V, E, E en R, die staan voor Verbinding, Empathie, Engagement en Respect. Deze vier pijlers vormen de basis van een warme, inclusieve en veilige leer – en leefomgeving, waar iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt om pestgedrag te voorkomen en positieve interactie te bevorderen.

Verbinding: We streven naar een gemeenschap waar iedereen zich verbonden voelt. Dit houdt in dat we actief investeren in relaties opbouwen en elkaar steunen, zowel binnen als buiten de klas.

Empathie: We stimuleren het vermogen om ons in de ander te verplaatsen. Dit betekent dat we ons bewust zijn van het effect van ons eigen gedrag op anderen en steeds met zorg en begrip handelen.

Engagement: We verwachten van iedereen op onze campussen een proactieve houding. Dit houdt in dat we ook optreden of signaleren wanneer we zien dat er iets fout dreigt te lopen.

Respect: Het respecteren van jezelf, anderen en de omgeving staat centraal. Door respectvol om te gaan met elkaar, bouwen we samen aan een veilige plek voor iedereen.

Samen bouwen aan een positief klimaat

Met deze vernieuwde campagne willen we meer dan enkel pesten tegengaan. We willen een omgeving creëren waar iedereen zich goed voelt en zichzelf mag en kan zijn. Door in te zetten op veerkracht, bouwen we aan een sterkere gemeenschap, waarin iedereen – van leerling tot ouder, van leerkracht tot medewerker – mee de verantwoordelijkheid draagt voor een positieve en veilige schoolomgeving. We nodigen iedereen uit om actief bij te dragen aan dit project en zo samen te werken aan een toekomst waarin respect, empathie, verbinding en engagement voorop staan. Samen kunnen we van de Sint-Paulusschool een plek maken waar iedereen zich gewaardeerd voelt, en waar we trots op kunnen zijn.

Campagne in praktijk gebracht

De boodschap van deze campagne zal niet alleen zichtbaar zijn aan de campussen, maar wordt gedurende het volledige schooljaar geïntegreerd in de lessen: van creatieve verwerking in beeld of praktijk, tot bezinning en interactie tijdens de godsdienstlessen. Als startschot werd een filmpje gemaakt waarin leerlingen – cfr. de Olympische gedachte – de veer (-kracht) doorgeven van campus tot campus, om ook de verbinding in de Sint-Paulusschool te benadrukken.